OKNA NA AUTĚ NEŠMUDLEJTE, ALE ČISTĚTE

Čištění oken na automobilu patří mezi ty nejméně záživné činnosti, avšak rozdíl mezi skoro čistými a skutečně čistými okny je obrovský. Detailing-czech přináší pár rad a funkčních tipů.

Proč se okna na autě čistí namáhavěji než okna v domácnosti?

Důvod je jednoduchý; okna automobilu se špiní jinak než okna v domácnosti. Znečištění oken na autě je mnohem pestřejší (bláto, hmyz, ptačí trus, poletavá rez, v zimě posypová sůl...) a nakonec je tu ještě jeden podstatný rozdíl, okna zevnitř jsou po čase mastná, což je způsobeno výpary z plastů.

Takhle je to správně

Vnější stranu oken čistíme víceméně stejně jako zbytek karoserie, tedy pomocí aktivní pěny/autošamponu a mycí rukavice. I na oknech se vyvarujeme použití houbiček na nádobí či jiných kuchyňských vychytávek při odstraňování hmyzu, neboť i okna se dají poškrábat. Nejlepším pomocníkem je zmíněná chemie, popř. odstraňovač hmyzu a mikrovláknová utěrka ve spojení s teplou vodou. Dobrým pomocníkem je též clay (samozřejmě vč. lubrikantu), který zbaví okna zbytků hmyzu, taktéž poletavé rzi, tekutých stěračů či jiných nanopovlaků. Jednou za sezónu tak doporučujeme okna vyclayovat. Suchá, umytá okna pak čistou mikrovláknovou utěrkou a čističem na okna, určeného pro automobily, dočistíme do finále. Nakonec pak můžeme opět použít libovolnou ochranu oken určenou pro automobily.

Vnitřní stranu oken doporučujeme rovněž umýt, abychom se zbavili mastného filmu. K mytí postačí autošampon a dobře vyždímaná mikrovláknová utěrka. Buďte důslední a nevynechejte záhyby a okraje oken, protože by pak bylo vidět, že tato těžko dostupná místa nejsou čistá. Boční okénka bude zapotřebí trochu stáhnout, abyste se dostali do horních rohů. Vlhké okno otřete do sucha a nakonec použijte čistič oken a suchou mikrovláknovou utěrku na okna. Tím z okna odstraníte poslední zaschlé kapičky a šmouhy.

Na slunci NE

Okna čistěte vždy za dostatečného světla, nejlépe umělého. Čistit horká okna na přímém slunci bude vždy za trest a bez výsledku. Skutečná čistá okna jsou mistrovskou disciplínou, která vyžaduje cvik a značné úsilí. I zde platí, že pravidelná péče šetří čas. Odměnou nebude nic víc, než dobrý výhled a to se počítá!

Doporučené produkty z našeho eshopu:

Čistič oken

Utěrka na okna

Extra jemná sušící utěrka

Odstraňovač hmyzu

Měkký clay